Monday, May 10, 2010

FAQ-Romania

F.A.Q. -Frequently Asked Questions- intrebari frecvente


1. Care este diferenta intre fotografia artistica si fotografia de eveniment?

Fotografia de eveniment incearca sa surprinda momentele principale ale evenimentului, ea are o linie clasica, fara efecte speciale, aici rolul fotografului este doar de observator, el neintervenind in nici un fel in cadrul desfasurarii actiunii.

Fotografia artistica reprezinta in schimb viziunea artistului, el intervenind in modul desfasurarii actiunii dupa cum considera, de asemenea si in felul cum prelucreaza la final imaginile. De aceea este foarte important sa vizualizati imagini anterioare ale artistului pentru a vedea daca vi se potriveste si voua stiulul. Aici totul este subiectiv, nimic nu se poate schimba, pentru ca arta vine din interior si artistul poate creea doar conform vocii interioare si nu la cerere.

2. La unele sedinte pozele sunt mai inchise la culoare, iar la altele sunt mai deschise. De ce?

In primul rand asta tine de ora la care realizam sedinta foto, de conditiile atmosferice din acel moment, daca este soare sau daca este innorat, sau daca ploua, care evident nu pot fi programate dinainte. De aceea va recomand ca daca va place o anume sedinta foto de pe site, intrebati fotograful la ce ora a fost realizata....inainte de a va face programarea. S-ar putea sa va surprinda sa vedeti ca unele sedinte au fost realizate la ora 21, iar daca voi ati programat-o la ora 13 sa nu obtineti aceleasi efecte.Alegeti in cunostiinta de cauza , asa cum va plac voua , nu prietenilor sau celorlati membrii ai familiei.

3. Mi-au placut foarte mult pozele dvs, as vrea sa programez eu o sedinta pentru cineva, cadou din partea mea.

Oricat ma flateaza gestul dvs, si apreciez foarte mult ce doriti sa faceti, v-as ruga totusi sa informati persoana/persoanele care urmeaza sa fie in imagini, pentru ca daca nu si-au dorit si ele aceste poze, nu vor dori sa fie in imagini, si asta se va vedea reflectat in final. Este obligatoriu ca si ele sa vizualizeze imagini anterioare, sa le placa viziunea mea foto, iar apoi sa-si de acordul.

4. Pozele noastre vor aparea pe blog sau facebook?

Pentru mine arta nu exista daca nu este facuta publica, de aceea fotografiile artistice, favoritele mele (posibil ca favoritele voastre sa fie altele), le voi publica pe internet, iar asta implica acordul dvs implicit pentru a face asta, in caz ca nu-mi precizati altfel inainte de contractare.Daca v-ati dat acordul dvs veti fi tag-uit pe facebook, si aceasta trebuie sa fie ok cu dvs.

5. Cum se face selectia pozelor artistice realizate la sedinta foto?

Ea se face de catre fotograf, pentru ca doar cel ce a realizat imaginile are viziunea de ansamblu a ce a vrut sa reprezinte. Vor fi sterse toate imaginile care nu se ridica la standardul fotografului. In pachetul final veti primi imaginile promise, iar uneori daca exista cateva in plus foarte bune, le veti primi ca si bonus.

6. Cat timp dureaza o sedinta foto artistica?

Va recomand sa stabiliti sedinta cand aveti o bucata buna libera in acea zi, chiar daca am facut sedinte si in 15 minute, recomand minim o ora....uneori chiar 3 ore, tocmai pentru a putea diversifica locatiile si chiar si tinutele in unele situatii. In cazul in care nu alocati minim o ora pentru sedinta foto, va trebui sa fiti multumiti cu ce s-a putut obtine in acel spatiu unic, fotograful neputand fi tras la raspundere ca ati fi vrut si altceva in final. Si aici ma adresez in special sedintelor foto realizate in cadrul nuntilor, unde este esential sa fie minim o ora, tocmai pentru ca ele au loc la amiaz, de cele mai multe ori in plin soare, si dureaza cautare locatiilor care sa indeplineasca conditiile de iluminare ideale. Fotografierea unei rochii de mirese albe in plin soare implica pierderea detaliilor din rochie, asa ca trebuie sa va asumati asta din start.

7. Cine ne poate insoti la sedinta foto artistica de nunta?

Recomand sa fiti doar voi doi si fotograful (si eventual cameramanul daca optati pentru asta), pentru ca in toate situatiile in care au venit si nasii si alti membri sedinta s-a scurtat considerabil, datorita nerabdarii celorlati membri, si asta a redus numarul locatiilor al  pozelor si diversitatea lor.

8. De ce pielea de pe fata este mai deschisa decat in realitate?

Aceasta este o optiune persoanla, pentru ca aparate foto profesioniste scot in evidenta fiecare por al pielii si fiecare rid multiplicat de 10 ori, aleg sa o fac mai deschisa tocmai pentru a parea mai fina, si pentru a va intineri. Intotdeauna este un compromis care trebuie facut intre a alege ce sa arate mai bine capul(fata) sau rochia. Si pentru mine ca fotograf de portret, fata este mult mai importanta.

9. Totul este super, ne place foarte mult dar am vrea sa negociem preturile, se poate?

Sedintele foto artistice au preturi fixe, care nu pot fi negociate, pentru simplul fapt ca ele implica o munca elaborata de prelucrare dupa ce sedinta foto s-a incheiat.

Daca aveti un eveniment, care nu are deloc parte artistica in el, nici nu va intereseaza partea artistica deloc, si bugetul va este limitat, atunci va rog sa trimiteti un mail in care spuneti care va este bugetul si intrebati fotograful cat timp poate veni la evenimentul dvs si cate poze va poate da in acest pachet. Dar precizez inca o data ca este vorba doar de sedintele la care nu doriti nimic artistic.

10. Am o nunta si am vazut pachetul dvs care include bonus o sedinta de logodna si un slide-show muzical, cat m-ar costa daca as renunta la ele?

Dupa cum vedeti ele sunt bonus, asa ca daca nu le doriti nu este nici o problema, dar pretul ramane acelasi, bonusul poate fi primit sau nu.

11. Cine alege muzica pentru slide-show?

Intotdeauna dvs. Muzica trebuie aleasa dupa preferinte voastre si de asemenea tot dvs va revine si responsabilitatea de a achizitiona dreptul de folosire a melodiei alese in slide-show. 

12. Voi primi imaginile digitale la finalul sedintei foto?

Da, veti primi imaginile digitale, cu semnatura artistului in josul lor(logo), ele putind fi folosite pentru vizualizarea pe calculator sau tiparirea pe hartie fotografica, dar nu include dreptul de printare pe albume fotocarte / slide-showuri muzicale realizate de altcineva/ calendare realizate de altcineva decat fotograful care le-a realizat. Ele de asemenea pot fi modificate , decupate, sau prelucrate doar de fotograf. El va ramane singurul posesor al dreptului de copyright.

13. Daca evenimentul meu are loc in alta locatie decat centru orasului Cluj-Napoca, cum facem cu transportul?

Transportul va fi asigurat de dvs in ambele directii, de asemenea si intrarea la obiectivele turistice la care doriti sa aiba loc sedinta foto.

14. Daca la finalul slide-showului constat ca mi-ar fi placut o alta melodie sau as vrea sa schimb imaginile, o pot face?

Doar contra cost, pentru ca asta implica refacerea in totalitate a slide-showului muzical.

15. In cat timp primim imaginile?

Asta depinde de la caz la caz, de aceea dupa finalizarea sedintei foto este necesar sa intrebati acest aspect. Ea poate sa fie de la 2 saptamani pana la 8 saptamani, in functie daca este in sezon sau in extrasezon.

16. Am vazut o poza anume la un alt fotograf si as vrea si eu una identica, se poate?
Acest raspuns nu poate fi DA / NU , ci depinde de acea imagine, daca imaginea aceea contravine stilului fotografic de baza, raspunsul este NU, daca ea este pe aceeasi linie fotografica atunci exista sanse. Dar nu exista niciodata garantii. Asa ca daca acea imagine este vitala pentru voi, atunci trebui sa-l contactati pe acel fotograf.

17. Am vrea sa rezerva o anumita data pentru un eveniment, cum facem?
Pentru blocarea datei, se acorda un avans, puteti sa faceti rezervarea si fara avans, dar asta nu va garanteaza locul, pentru ca el poate fi ocupat de cel care apare dupa voi si da acel avans. Nu asteptati sa fiti contactat de fotograf pentru a vi se cere avansul. Alegerea va apartine.